De vereniging | Klik hier om meer over Barbershop te lezen

West Side Sound is het dames barbershopkoor in Zaandam. Ons koor heeft momenteel 32 enthousiaste leden en staat onder muzikale leiding van Susan Meertens (dirigent).

Wij zingen 4-stemmig, a capella. Ons repertoire bestaat uit barbershopsongs, maar ook uit populaire songs in barbershoparrangement van b.v. Billy Joël, Beatles enz.
Wij treden geregeld op in de Zaanstreek, maar ook wel daarbuiten, o.a. op korenfestivals en soms in samenwerking met andere vocale of instrumentale ensembles.
Het barbershop koor West Side Sound brengt een speciale vorm van close-harmonie die rond de eeuwwisseling in Amerika is ontstaan.
Barbershop is altijd vierstemmig: Lead, Tenor, Bas, Bariton (verbindende schakel ) en de muziek is a capella.
Het repertoire is populair en voornamelijk Engelstalig.

Dirigente Susan Meertens

Susan is afgestudeerd aan het conservatorium en heeft een grote passie voor samenklinkende stemmen. Daarom studeerde zij ook bij Bobby McFerrin zijn team in Amerika en volgde zij lessen bij barbershop directors en coaches die hun sporen ruimschoots hebben verdiend in de Amerikaanse, Engelse en Zweedse barbershop wereld. Naast het dirigeren bij West Side Sound geeft ze diverse muziek- en zanglessen op scholen en aan particulieren, leidt ze Circlesong workshops (improvisatiezang in groepsverband) en werkt ze soms met ouderen en mensen met een beperking als muziekagoge.


Lead

De leadsectie zingt doorgaans de melodie van de songs.


Tenor

De tenorsectie zingt de hoogste partij boven de melodie.
Klein maar fijn, duidelijk waarneembaar maar zelden op de voorgrond.


Bas

De bassectie zingt de basis en geeft de sound een warme donkere ondertoon.


Bariton

De baritonsectie past zich aan en kan zowel boven als onder de leads zingen. Hun stemmen spelen een belangrijke rol in de balans en de klankkleur door afwisselend naar de leads of de bassen te kleuren.


Het bestuur

Het dagelijks bestuur van West Side Sound bestaat uit:
Margriet Pols - voorzitter
Hanneke Pot - secretaris / penningmeester

Overige bestuursleden:
Diana Beumer
Jeanette Groot
Ria van Klaveren